eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ryż w ten sposób przygotowany jest aromatyczny i bardzo dobry w smaku. Danie smakowało nawet 4-letniemu wnusiowi.

Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli
Wątróbkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon i tłuszczu. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek orać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać ma talerz. Oczyszczone wątróbki obtoczyć w mące pszennej. Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać wątróbki i obsmażyć z jednej strony. Wątróbki przewrócić na drugą stronę,dodać ziele angielskie,liście laurowe,cebulę,czosnek i dalej smażyć,aż cebula się lekko zrumieni. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć widelcem wątróbki i zabezpieczyć przed ostygnięciem. Do pozostałej na patelni cebuli wsypać ryż i smażyć razem,aż się zeszkli. Do ryżu wlać tyle bulionu,żeby był lekko przykryty i gotować na małym ogniu.Gdy bulion wyparuje,dolewać go jeszcze tak długo ,aż ryż będzie miękki. Fasolkę ugotować we wrzątku z solą i cukrem. Na talerzach ułożyć ryż,wątróbkę i fasolkę. Smacznego!
Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek orać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli
Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać wątróbki i obsmażyć z jednej strony. Wątróbki przewrócić na drugą stronę,dodać ziele angielskie,liście laurowe,cebulę,czosnek i dalej smażyć,aż cebula się lekko zrumieni.
Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli
Wyjąć widelcem wątróbki,zabezpieczyć przed ostygnięciem,pozostawiając przesmażoną cebulę.
Wątróbka drobiowa smażona z ryżem wg Eli
Do cebuli wsypać ryż i smażyć razem,aż się zeszkli