MistrzPatelni

MistrzPatelni

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy byłem w Argentynie na wakacjach podawano tą przystawkę na liściach bananowca zdjęcia robiłem sam , szczęka mi opadła kiedy skosztowałem tej wołowiny, smak ostrego chili z słodkością sałatki i smaku cukru trzcinowego i doskonałej wołowiny!

Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai

 

  • 1 wołowina rozbratel 200g-250g
  • 2 oliwa z oliwek
  • 3 sól i pieprz
  • koktajlowe pomidorki, świeże zioła: mięta, bazylia, kolendra po 3 listki, 1 łyżeczka pieczonych orzeszków ziemnych
  • czosnku, 1/3 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczka
  • Dżem chili: 1 papryczka chili,5 łyżek mieszanki owocowej Hortex, ½ czerwonej cebuli, 3 łyżeczki brązowego cukru, 50 ml octu balsamicznego.

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai
Przygotowanie: Wołowinę wyjąć z lodówki, odstawić na bok by złapała temperaturę pokojową, Zabieramy się za dresing: cukier mieszamy z sokiem z limonki i sosem rybnym, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy miseczkę do lodówki. Dżem chili: cebulę i papryczkę chili siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek uważając by nie zeszklić cebuli ma być tylko miękka dodajemy ocet balsamiczny, cukier i mieszankę owocową Hortex zmniejszamy ogień i mieszając czekamy aż ocet zacznie wyparowywać a konsystencja naszego dżemu gęstnieć, gotujemy tak kilka minut, gotowy dżem przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Przygotowujemy sałatkę: papaję obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobne paseczki, pomidorki kroimy w zależności od wielkości jeśli są małe to na pół jeśli troszkę większe to na ćwiartki, wszystkie składniki mieszamy z porwanymi liśćmi ziół. Wołowinę obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą smażymy według upodobań ja lubię krwistą, czas smażenia jest uzależniony od wielkości wołowiny ja smażę po około 3 min z każdej strony
Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai
Wołowina z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai