MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Wołowina w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, soczysta wołowina w pomidorach na przygotowanie której musisz mieć więcej czasu.

Wołowina w pomidorach

Składniki:

Wołowina w pomidorach

 

  • 400g wołowiny na gulasz
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • sol, pieprz
  • 50g sera grana padano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wołowina w pomidorach
Mięso opłukać i pokroić na duże kawałki , wymiary 2cm X 2 cm.Cebulę obrać i każdą pokroić na osiem części. Paprykę opłukać , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w 1 centymetrowe paski.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku o grubym gnie rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron przez 150 minut , uzyska delikatny brązowy kolor.Dodać 1 szklankę wody zimnej , przemieszać, popieprzyć, przykryć pokrywką i dusić przez 30 minut. Następnie do garnka dodać cebulę i paprykę, wszystko wymieszać i dusić razem przez 10 minut. Po tym czasie do garnka z mięsem i warzywami dodać puszki pomidorów. wszystko wymieszać i dusić razem przez następne 10 minut.Następnie odkrywamy garnek i wszystko smażymy bez przykrycia , do odparowania wody przez 15 minut.Gotowe mięso solimy i dodajemy starty ser, mieszamy , wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.