eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Rybne pulpety Eli w sosie pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne pulpety rybne gotowane w bulionie warzywnym,na bazie którego powstał sos pomidorowy.

Rybne pulpety Eli w sosie pomidorowym

Składniki:

Rybne pulpety Eli w sosie pomidorowym

 

  • 60 dkg filetów rybnych (ulubionych)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1.5 łyżki przyprawy do ryb
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 papryka pieczona z oleju
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • koncentrat pomidorowy-około 150-200 g
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

  • opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Rybne pulpety Eli w sosie pomidorowym
Umyte,osuszone filety,cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.Z pomidorów usunąć skórkę i razem z papryką posiekać drobno.Do miski z rybą dodać przyprawę do ryb,sos sojowy,bułkę tartą,jajko,pieprz,pomidory z papryką i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.W szerokim rondlu zagotować 1.5 litra wody i rozpuścić kostki bulionowe.Do gotującego się bulionu wrzucać pulpety i gotować 15 minut od wypłynięcia.Wyjąć pulpety z bulionu i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy,sos sojowy,paprykę ostrą,czosnek granulowany i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować,mieszając,żeby nie porobiły się kluchy.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu,dodając do wrzątku kostkę bulionową.Pulpety podawać z makaronem ryżowym,polane sosem pomidorowym.Smacznego!