Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ryba po japońsku Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z propozycji na wigilijne danie lub na piątkowy obiad.

Ryba po japońsku Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po japońsku Ilony

 

  • 70 dag filetów z ryb, np. mintaj, dorsz
  • 3 cebule białe
  • 10 ogórków konserwowych
  • 2 papryki czerwone
  • mąka
  • 2 jajka
  • woda
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 400 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek keczupu
  • 4 łyżeczki octu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku Ilony
Filety z ryby kroimy na kawałki. Z mąki, jajek, wody, soli, pieprzu przygotowujemy ciasto o konsystencji naleśnikowego. Porcje ryby smażymy w cieście naleśnikowym na tłuszczu. Cebule kroimy w piórka, ogórki i paprykę w paski. W garnku zagotowujemy wodę z olejem, octem, koncentratem pomidorowym i keczupem. Do zalewy dodajemy cebule, ogórki i paprykę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier. W salaterce układamy warstwami porcje ryby i gorących warzyw. Odstawiamy do przestudzenia.
Ryba po japońsku Ilony
Cebulę, paprykę i ogórki konserwowe kroimy.
Ryba po japońsku Ilony
Porcje ryby smażymy w cieście naleśnikowym.
Ryba po japońsku Ilony
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
Ryba po japońsku Ilony
Do zalewy dodajemy ogórki, cebulę i paprykę.