pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ryba pieczona w folii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

ryba pyszna na różne okazje, polecam gorąco, jak coś niejasno w przepisie to przepraszam, podawała mi go mama.

Ryba pieczona w folii

Składniki:

Ryba pieczona w folii

 

  • 2 filety z ryby: np. sandacz
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa paclan
  • pora
  • marchewka
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag selera bulwy
  • pół łyżki masła
  • szczypiorek (szczypta)
  • szczypta kminku
  • łyżeczka musztardy
  • 100 g śmietany.

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w folii
Filety spryskać sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Pora przekroić na pół w zdłuż i pokroić w paski. Seler i marchewkę pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pokroić w plasterki. Rozłożyć rybę na folii. Rozłożyć filety na folii aluminiowej, każdy osobno. Posypać warzywami i pieczarkami. Posolić i popieprzyć. Obłożyć wiórkami masła, zawinąć w folię i przycisnąć brzegi. Wsunąc do piekarnika (220 stopni C) i piec ok. 30 minut. Wyjąc z piekarnika. Sos który powstał podczas pieczenia przelać do miseczki i dodać do niego śmietanę. Zdjąc sos z ognia i doprawić musztardą i szczypiorkiem. Ułożyć na talerzach i polać sosem.

Tagi:

ryba ryby