mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba opiekana w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej taka rybka smakuje oczywiście z kromką świeżego chleba lub bułki.

Ryba opiekana w occie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba opiekana w occie

 

  • 1 kg filetów z dorsza (waga po rozmrożeniu)
  • 2 spore cebule
  • 1 płaska łyżka gorczycy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia ryby

Sposób przygotowania:

Ryba opiekana w occie
Najpierw filety rybne po rozmrożeniu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, obtaczam w mące i smażę na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (oleju). Wodę wlewam go garnka, doprowadzam do zagotowania z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Dodaję cebulę do wrzącej wody i doprowadzam do zagotowania. Zostawiam do ostudzenia. Zalewę odcedzam od cebuli i przypraw, które pozostawiam w miseczce. W słoikach układam część usmażonych ryb, na to wykładam część przypraw z cebulą i zalewam jedną częścią wody. Czynności powtarzam aż do wyczerpania składników. Słoiki zakręcam szczelnie i wkładam do lodówki. Po kilku dniach ryba jest już odpowiednio zamarynowana.
Ryba opiekana w occie
Filety z ryby kroję na kawałki i smażę na oleju na patelni
Ryba opiekana w occie
W garnku gotuję zalewę z wody, octu, przypraw i cebuli
Ryba opiekana w occie
Usmażone kawałki ryby zalewam gorącą zalewą z przyprawami

Tagi:

ryba ryby