Ryba gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam,wspaniała gotowana ryba dla dbających o linie....

Ryba gotowana

Składniki:

Ryba gotowana

 

  • 1 kg wyfiletowanej ryby
  • (łososia, sandacza, szczupaka,
  • pstrąga, dorsza, lina)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryba gotowana
Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, gotować 20 minut. Rybę opłukać, pokroić na 4 kawałki, włożyć do gorącego wywaru, osolić, gotować na mał7ym ogniu 15 minut. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i natką, polać rozpuszczonym masłem. Resztę masła podawać w sosjerce. Rybę podawać z ziemniakami. Zamiast 500 ml wody można dać do wywaru 500 ml białego wina. Do wywaru można dodać 4 suszone grzybki Przecedzony wywar można zagotować z 1 łyżką mąki lub zasmażki i polać nim rybę

Tagi:

ryba ryby pstrąg