joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny sposób na słodki podwieczorek. Tak przygotowany ryz smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

 

  • 2 szkl ryżu
  • 3 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • słoiczek musu jabłkowego
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
W garnku zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, wsypać ryż i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, zostawić do lekkiego przestudzenia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu. Na nim rozsmarować mus jabłkowy, posypać cynamonem. Wyłożyć resztę ryżu. Schłodzone białka ubić ze szcz. soli, na koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniący i szklisty. Ryż włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 20-30 minut do zarumienienia bezy. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tagi:

ryż