Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ryż z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż na szybko z owocami morza

Ryż z owocami morza Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z owocami morza

 

Sposób przygotowania:

Ryż z owocami morza
Ryż gotujemy na lekko twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę. Po 2 minutach dorzucamy cukinię i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty. Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy. Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników. Kurkumę rozprowadzamy w około 1/5 szklanki ciepłej wody, wlewamy do ryżu, mieszamy. Po 3-4 minutach doprawiamy do smaku chili oraz świeżo mielonym pieprzem, a także ewentualnie solą.
Ryż z owocami morza
Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę.
Ryż z owocami morza
Po 2 minutach dorzucamy cukinię i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty.
Ryż z owocami morza
Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy. Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników.