madzialena19

madzialena19

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Risotto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Bardzo prosta potrawa włoska , smaczna i szybka do zrobienia.

Risotto z dynią

Składniki:

Risotto z dynią

 

  • 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,75 ml bulionu drobiowego
  • 5 łyżki masła
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 20 dag ryżu
  • 1\4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 5 dag startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa , sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią
Namoczyc dynie w mleku 3 godz. , odcedzic.Rozstopic maslo na patelni - 5 lyzek , dodac pokrojona w kosteczke cebule i polowe dyni.Smazymy na malym ogniu do zeszklenia - 5 minut, dodajemy ryz , mieszamy i smazymy. Nastepnie wlewamy wino, mieszamy do odparowania.Dolewamy stopniowo goracy bulion , caly czas mieszajac. Gotujemy 20 minut. Po 10 minutach gotowania dodajemy reszte dyni.Ugotowany ryz zestawiamy z ognia i dodajemy zimne maslo pokrojone i mieszamy do rozpuszczenia.Doprawiamy do smaku , galka muszkatolowa , pieprzem i sola oraz dodajemy parmezan, mieszamy .