Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Risotto z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Risotto z bobem, niby nic nadzwyczajnego a jednak dodatek pieprzu cytrynowego sprawił, że danie nabrało ciekawego połączenia smaków.

Risotto z bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z bobem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z bobem
Bób umyć i zalać wodą i dodać szczyptę cukru, a gdy zacznie się gotować posolić. Pokrojoną cebulę i paprykę podsmażyć na oleju ryżowym, posolić. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju ryżowego, dodać ryż i przez chwilę smażyć, zalać bulionem, jeśli ryż będzie twardy a wchłonie bulion dolać troszkę wody. Na koniec dodać ugotowany bób ( starszy obrać ze skórki), podsmażoną cebulę i paprykę oraz pieprz cytrynowy. Ryż powinien być miękki lecz nie rozgotowany.
Risotto z bobem
Bób ugotować z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić.
Risotto z bobem
Rozgrzać olej ryżowy i wsypać ryż, chwilę smażyć.
Risotto z bobem
Kolejno zalać bulionem najlepiej drobiowym.
Risotto z bobem
Cebulę i paprykę czerwoną podsmażyć na oleju ryżowym.