Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Rafaello z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Urozmaicone Rafaello z dodatkiem dżemu i galaretek

Rafaello z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello z dżemem

 

  • 2 paczki krakersów
  • kostka margaryny
  • pół litra mleka
  • niecała szk cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • dwie dowolne galaretki

 

Sposób przygotowania:

Rafaello z dżemem
Do miseczki wlewamy szklankę mleka, dodajemy żółtka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy i miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zwykłą,Miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlewamy naszą masę jajeczną i mieszamy aż zgęstnieje ( jak budyń). Do gorącego budyniu dodajemy po łyżce margaryny miksując cały czas. Na koniec dodajemy wiórki i jeszcze troszkę miksujemy żeby dokładnie się wymieszało. Studzimy. Na blachę wykładamy krakersy, krakersy smarujemy dżemem, następnie na to połowę masy i znów krakersy i na krakersy ponownie pozostałą masę.W gorącej wodzie rozrabiamy ( w 2 oddzielnych naczyniach) galaretki . Studzimy ( tak aby nie stężały się) Wylewamy pierwszą galaretkę na masę , czekamy aż zastygnie i wlewamy drugą. Posypujemy na niezastygniętą galaretkę wiórki kokosowe i odstawiamy do lodówki. Smacznego
Rafaello z dżemem
na to wszysko wylewamy nasze galaretki i posypujemy wiórkami
Rafaello z dżemem
odkładamy do lodówki, najlepsze jest na następny dzień
Rafaello z dżemem
Zamiast wiórków na wierzch możemy również dać płatki migdałowe
Rafaello z dżemem
Ciasto na zimno, bez pieczenia i łatwe w przyżądzeniu