cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Rafaello

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Znane wszystkim - i lubiane - ciasto

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki,
  • 2 jajka,
  • 1 margaryna,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ½ paczki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Rafaello

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy części: 2 większe i jednakowe oraz jedną część mniejszą.


2. Dwie większe części pieczemy, pilnując przy tym uważnie, aby się nie spaliły.


3. Następnie pieczemy trzecią część, którą po upieczeniu kruszymy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.


Krem: 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła roślinnego, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki cukru, 0,7 litra mleka


1. Masło roślinne, cukier, cukier waniliowy rozpuścić, ale nie gotować. Dobrze wystudzić.


2. Do wystudzonej masy dodać 4 jajka i mąkę. Dobrze wszystko roztrzepać mikserem.


3. Zagotować mleko, wlać masę i gotować tak jak budyń, ciągle mieszając, aby masa była gładka.



Złożenie ciasta:


1. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wlewamy póki jest jeszcze gorąca na pozostawione w formie ciasto.


2. Masę przykrywamy drugim ciastem i wylewamy na nie pozostałą masę.


3. Wierzch ciasta posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką z ciasta i wiórków.


Najlepiej piec na papierze pergaminowym.