iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Racuszki, placuszki z makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciekawe w smaku placuszki do których można śmiało wykorzystać makaron który został nam z obiadu.

Racuszki, placuszki z makaronu

Składniki:

Racuszki, placuszki z makaronu

 

  • 10 dag makaronu nitki
  • 7 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g jogurtu gruszkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 gruszki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuszki, placuszki z makaronu
Mleko, jogurt oraz jajko ubić najlepiej trzepaczka, i nadal ubijając dodać mąkę, cukier i sodę . Do gładkiego ciasta dodać gruszki pokrojone w plasterki i odcedzony makaron, wszystko razem wymieszać . Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżką porcję ciasta i smażyć na złoty kolor malutkie placuszki, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.