Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po upieczeniu racuchy można odłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu

Racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 2 szklanki kefir,
  • 2 szt jajka,
  • 40 dag mąka,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona Prymat,
  • 1/2 kg jabłka,
  • do smaku Sól,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami
Do miski wlać kefir, wbić jajka, dodać cukry, sól, sodę oczyszczoną, mąkę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić na drobne plasterki, dodać do ciasta i zamieszać. Łyżką nakładać placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Racuchy z jabłkami
Etap 1
Racuchy z jabłkami
Etap 2