Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rosół z lanymi kluskami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

rosołek jest dobry na wszystko!

Rosół z lanymi kluskami

Składniki:

Rosół z lanymi kluskami

 

  • 2 korpusy z kurczaka,
  • 1 udo z kurczaka,
  • 0,5 kg szpondru wołowego,
  • 1 duża porcja włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pierz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, cukier,
  • 4 jajka + mąka pszenna (ile zabierze ciasto)

 

Sposób przygotowania:

Rosół z lanymi kluskami
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy ok.1,5- 2 l zimnej wody i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Szumujemy starannie, gotujemy 30 min.. Warzywa obieramy (oprócz cebuli), dokładnie myjemy, dokładamy do garnka, nie przykrywamy. Gotujemy ok. 1,5 godziny po czym dodajemy ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe - cały czas gotujemy tak aby płyn tylko lekko mrugał. Kiedy rosół się już podgotuje to obieramy cebulę (tylko w jednej wierzchniej warstwy suchej, żółtej skórki, resztę zostawiamy) przekrawamy ją na pół i kładziemy przecięciem do dołu na rozgrzanej suchej patelni albo żeliwnej płytce i pieczemy aż się przypali na czarno, po czym przekładamy do rosołu. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy cukier (ok.1/2i) i przechylając nią karmelizujemy go na ciemny brąz - uwaga, jest bardzo gorący i patelnia też! Wlewamy karmel do rosołu - ostrożnie, bo pryska. Na koniec gotowania (czyli po ok. 2,5-3 godzinach) dodajemy sól. Przecedzamy całość. Po ostudzeniu można wstawić na kilka godzin do lodówki a potem zebrać z wierzchu zastygły tłuszcz. Jajka roztrzepujemy dokładnie dodając 4-5 łyżek zimnej wody i cały czas mieszając wsypujemy mąkę - tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Na wrzący rosół (albo wodę) wlewamy ciasto cienkim strumieniem po całej powierzchni wywaru. Po chwili delikatnie mieszamy - jeśli gotujemy na wodzie to po zagotowaniu odcedzamy i przekładamy kluski do rosołu. Rosół z lanymi kluskami podaję z pokrojoną gotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.