Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rosół z kury z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rosół to bardzo popularna i smaczna zupa. Najlepiej smakuje w chłodne jesienne i zimowe dni.

Rosół z kury z tortellini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z kury z tortellini

 

  • 1 kg kury
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 l wody
  • 20-25 dag tortellini z szynką
  • siekana natka pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kury z tortellini
Mięso umyć, podzielić na kawałki włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Następnie wsypać przyprawę uniwersalną, odrobinę soli, dodać warzywa, podpieczoną nad płomieniem cebulę, ziarenka pieprzu i gotować do miękkości mięsa. (Gdy mięso się zagotuje zebrać szumowiny) Miękkie mięso wyjąć, rosół przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku. Tortellini ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć na talerze, zalać gorącym rosołem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Rosół z kury z tortellini
Umyte i pokrojone mięso z kury w łożyć do garnka
Rosół z kury z tortellini
Tortellini ugotować w wodzie z dodatkiem soli
Rosół z kury z tortellini
Odcedzić rozłożyć na talerze zalać gorącym rosołem posypać natką pietruszki