Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rosół z kury czyli penicylina żydowska

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

porządny, wiejski rosół od dawna zna medycyna ludowa - nazywano go nawet żydowską penicyliną czyli lekiem na nawet poważne przeziębienia

Rosół z kury czyli penicylina żydowska

Składniki:

Rosół z kury czyli penicylina żydowska

 

  • 1/2 kury i to nie byle jakiej, ale porządnego, wiejskiego ptaka
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2-3 łodygi lubczyku
  • 2 cebule
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe, 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3 goździki
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

 

  • na kulki zwane kneidlach:
  • pierś z w/w ugotowanej kury
  • 1 jajko kurze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)
  • sól i pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z kury czyli penicylina żydowska