marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rosół na piwie.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalać wody do dużego garnka,włożyć opłukanego kurczaka,dodać włoszczyznę,przyprawy zapachowe,cebulę.Po 45 min.odcedzić,wlać piwo,doprawić.

Rosół na piwie.

Składniki:

Rosół na piwie.

 

  • 1 cały sprawiony kurczak,
  • pęczek włoszczyzny do rosołu-mogą być z mrożonki,
  • szklanka piwa jasnego lub ciemnego,niezbyt mocnego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 1 cebula opalona na palniku,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • maggi lub sos sojowy worcester,
  • 1 l.wody,
  • siekana natka pietruszki.
  • Dodatek do zupy:makaron lub ślimaczki z ciasta naleśnikowego.

Sposób przygotowania:

Rosół na piwie.
Do dużego garnka nalać litr wody,włożyć umytego,sprawionego
kurczaka,włoszczyznę z supermarketu lub z mrożonki,listki laurowe,
kilka kulek ziela angielskiego,obraną,przepołowioną cebulę opalić na palniku na płaskiej stronie,potem wrzucić do lekko pyrczącego wywaru.Gotować niecałą godzinę na średnim ogniu.Potem wyjąć kurczaka i włoszczyznę z garnka,posiekać kawałki gotowanej marchewki i korzenia białej pietruszki i posypać na talerze z ugotowanym i odcedzonym makaronem i zasypać umytą,posiekaną natką pietruszki.Rosół zaś doprawić piwem jasnym lub ciemnym,dodać trochę maggi lub sosu worceste-
-ra,pieprz,sól.Zamieszać,spróbować i rozlewać rosół na głębokie talerze z gotowym makaronem i jarzynką.