Rosół królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

uwielbiam go;-)))

Rosół królewski

Składniki:

Rosół królewski

 

  • 500 g wołowiny
  • ¼ kury
  • 150 g cielęciny
  • 50 g wątróbki cielęcej
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 3 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 1 białko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół królewski
Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut. Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.

Tagi:

wołowina