SUPERPRZEPIS

Roladki z kurkami i kuskusem

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Roladki z kurkami i kuskusem Więcej zdjęć (2)

Roladki z nietypowym nadzieniem, bo z dodatkiem kuskusa o pysznych kurek i kalarepki.

Składniki:

Roladki z kurkami i kuskusem

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 szk świeżych kurek
  • 1 średnia kalarepa
  • 1/2 szk kuskusu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • bulion grzybowy ( tyle aby zakrył kuskus )

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurkami i kuskusem
Filety umyć, osuszyć i naciąć w każdym kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącym bulionem grzybowym tak aby minimalnie wystawał ponad kaszkę. Zakryć miseczkę talerzykiem i zostawić aż kuskus napęcznieje. W drugim rondelku zblanszować umyte kurki w osolonej wodzie. Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę i również zblanszować w osolonej wodzie. Gotowy kuskus wymieszać widelcem, dodać odcedzona kalarepę i kurki ( składniki mają być chłodne ), wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy i wymieszać. Kieszenie napełnić nadzieniem i każdy tak przygotowany filet zawinąć w folię spożywczą tworząc roladkę. W garnku ułożyć zafoliowane roladki, zalać wodą tyle aby były zakryte i gotować od zagotowania się wody 15 minut. Po ugotowaniu wyjąć je z wody, zdjąć folię i podawać z dowolnymi dodatkami.
Roladki z kurkami i kuskusem
przygotować farsz do nadziewania filetów