SUPERPRZEPIS

Roladki z kurkami

  • 1
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Roladki z kurkami

Duszone mięsa mają jedną ogromną zaletę są mięciutkie, kruche i soczyste. Do tego ich przygotowanie nie wymaga dużo zaangażowania a mięso przez większość czasu powoli się dusi bez naszej pomocy.

Składniki:

Roladki z kurkami

podstawowe

  • 500 g schabu
  • sól, pieprz czarny, tymianek
  • 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 6 gałązek selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml śmietanki słodkiej

Sposób przygotowania:

Roladki z kurkami

1

Roladki z kurkami
Grzyby nie warto długo myć pod woda gdyż nasiąkną jak gąbka.

Kurki oczyszczamy z pozostałości mchu. Przemywamy je krótko na sitku aby nie namokły wodą. Większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odparowujemy.

2

Roladki z kurkami
Mięso staramy się rozbić jak najcieniej.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie robić dziur w mięsie. Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem.

3

Roladki z kurkami
na rozbitym schabie układamy odparowane, przesmażone kurki.

Na każdym plastrze mięsa układamy łyżkę kurek i zawijamy ściśle w roladkę. Roladki złocimy na rozgrzanym tłuszczu, układając najpierw łączeniem do dołu.
Roladki zdejmujemy z patelni a na tłuszczu z ich smażenia szklimy pokrojona w piórka cebulę. Następnie dodajemy posiekany seler naciowy i przesmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy ponownie mięso.

4

Roladki z kurkami
Sos zbudujemy z dodtkiem cebuli i selera naciowego.

Podlewamy wodą lub bulionem tak aby przykryła roladki. Na bardzo małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 45-55 minut. Po tym czasie podlewamy śmietanką i trzymamy na ogniu do zagęszczenia sosu.
Roladki serwujemy z sosem śmietanowo-cebulowym w towarzystwie ulubionej sałaty.