Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W Brazylii bardzo popularna jest potrawa zwana Rocambole de carne czyli rolada wołowa z mielonego mięsa wołowego z farszem warzywnym. W mojej wersji są to małe roladki z cienko rozbitych kotletów wołowych z bobem, czerwoną papryką i boczkiem.

Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem
W pierwszej kolejności ugotować bób według przepisu na opakowaniu a następnie zdjąć skórki.Mięso pokroić w plastry i rozbić na cienkie kotlety następnie każdy doprawić solą,pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Na każdym układać plaster boczku,pasek czerwonej papryki i kilka sztuk bobu a potem zwinąć w rolade. Można spiąć wykałaczką lub związać nitką aby ładniej się prezentowały się na talerzu. Zawinięte roladki obsmażyć na niewielkiej ilości gorącego oleju lub oliwy a następnie zalać bulionem i dodać pozostałe przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez ok 1,5-2 godzin do miękkości. Pozostały bób podgrzać na maśle z czosnkiem. Przed podaniem zdjąć z roladek nici lub wykałaczki. Gotowe roladki podane z bobem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków to pyszny i zdrowy obiad.
Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem
Na rozbitych kotletach ułożyć boczek, bób,paprykę.
Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem
Zwinąć w roladki i związać lub spiąć wykałaczką.
Roladki wołowe z bobem, papryką i boczkiem
Gotowe roladki podane z bobem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.

Tagi:

wołowina