sandra200

sandra200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rolada z piersi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna Rolada z piersi

Rolada z piersi

Składniki:

Rolada z piersi

 

  • Kilogram indyczej piersi
  • po kawałeczku czerwonej,żółtej,zielonej papryki
  • 200 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • olej
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/4 l białego wina
  • 1/8 l rosołu (z kostki)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rolada z piersi
Pierś wypłukać osuszyć rozciąć nożem formując z niej płat rozbić go tłuczkiem. Na oleju poddusić obrane pokrojone pieczarki,paprykę i cebulę.Połowę odłożyć a resztę połączyć z tartą bułką,śmietaną,żółtkiem i pokrojoną wędliną,przyprawić do smaku solą i pieprzem dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić na mięsie. Dookoła zostawić wolny brzeg aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło,posypać żółtym serem,roladę zwinąć i ciasno owinąć mięso nicią. Roladę podsmażyć a pużniej przełożyć do żaroodpornego naczynia obłożyć ją pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami,podlać rosołem oraz winem.Dusić ok.godziny w temp.160 stopni ,następnie gotową roladę wyjąć pokroić w plastry polać sosem i posypać natką.