Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada z mielonej wieprzowiny gotowana na parze.

Rolada z mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z mięsa mielonego

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 3 plastry wędzonej szynki
  • 1 ogórek konserwowy
  • przyprawa grill ziołowy - wg uznania
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa mielonego
Mięso (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę w płynie, jajko, musztardę i pieprz, dokładnie wymieszać. Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Wyłożyć na nią mięso i spłaszczyć je. Ogórka wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na 4 części. Na mięsie rozłożyć plasterki wędzonej szynki, a na niej położyć kawałki ogórka. Zwinąć w roladę. Wierzch mięsnej rolady obficie posypać przyprawą ziołową do grilla. Mięso zawinąć w folię. Folię z każdej strony ponakłuwać widelcem lub nożem. Zawiniętą w folię roladę ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Roladę gotować na parze ok. 50 minut. Ugotowaną roladę odwinąć z folii i podzielić na porcje.
Rolada z mięsa mielonego
Mięso z dodatkiem jajka cebuli musztardy i przypraw.
Rolada z mięsa mielonego
Mięsna masa rozłożona na kawałku folii aluminiowej.
Rolada z mięsa mielonego
Plasterki wędzonej szynki i kawałki ogórka konserwowego ułożone na mięsie.
Rolada z mięsa mielonego
Mięso zwinięte w roladę i obficie posypane przyprawą ziołową.