jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

prawdziwy przysmak i marzenie nawet dla największego łasucha

Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Składniki:

Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną

 

  • 4 jajka
  • 6 dag cukru
  • 4 dag mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dag margaryny do wysmarowania blachy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 4,5 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki zelatyny
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka tartej czekolady

Sposób przygotowania:

Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wlać do płaskiej blachy wysmarowanej margaryną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. i piec około 20 minut.
Ciepłe ciasto przenieść na ściereczkę posypaną 1 łyżką cukru, zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić na parze. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i sokiem z 1/2 cytryny. Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Bitą śmietanę odstawić do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na półplasterki. Rozwinąć ciasto,, rozsmarować na nim bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinie- część śmietany i 2 połówki brzoskwiń pozostawić do przybrania.
Ponownie zwinąć ciasto w rulon, posypać cukrem pudrem, przybrać śmietaną, brzoskwiniami i czekoladą. Roladę schłodzić w lodówce.