Sposób przygotowania:
Rolada z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wlać do płaskiej blachy wysmarowanej margaryną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. i piec około 20 minut.
Ciepłe ciasto przenieść na ściereczkę posypaną 1 łyżką cukru, zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić na parze. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i sokiem z 1/2 cytryny. Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Bitą śmietanę odstawić do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na półplasterki. Rozwinąć ciasto,, rozsmarować na nim bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinie- część śmietany i 2 połówki brzoskwiń pozostawić do przybrania.
Ponownie zwinąć ciasto w rulon, posypać cukrem pudrem, przybrać śmietaną, brzoskwiniami i czekoladą. Roladę schłodzić w lodówce.
Ciepłe ciasto przenieść na ściereczkę posypaną 1 łyżką cukru, zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić na parze. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i sokiem z 1/2 cytryny. Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Bitą śmietanę odstawić do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na półplasterki. Rozwinąć ciasto,, rozsmarować na nim bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinie- część śmietany i 2 połówki brzoskwiń pozostawić do przybrania.
Ponownie zwinąć ciasto w rulon, posypać cukrem pudrem, przybrać śmietaną, brzoskwiniami i czekoladą. Roladę schłodzić w lodówce.