Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada śmietanowo-kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

całkiem smaczna rolada :-)

Rolada śmietanowo-kawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada śmietanowo-kawowa

 

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • masa:
  • 3/4 kubka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 6 kostek czekolady mlecznej
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Rolada śmietanowo-kawowa
Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski i dokładnie zmiksować z cukrem na puch.Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem.Wymieszać.Masę wylać na blachę i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu przełożyć roladę na ściereczkę i zwinąć.Pozostawić do ostygnięcia.Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać kawę rozpuszczalną.Odstawić do ostygnięcia.Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem,przelać ostudzoną żelatynę z kawą.Czekoladę pokruszyć,dodać do masy i ponownie zmiksować.Roladę rozwinąć i przełożyć masę dokładnie rozprowadzając.Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.Rozrobić polewę.Polać roladę,posypać posypką i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Rolada śmietanowo-kawowa
Po wyrobieniu ciemnej masy nalezy wyłożyć na blachę.
Rolada śmietanowo-kawowa
Po upieczeniu roladę przełożyc na ściereczkę i zwinąć
Rolada śmietanowo-kawowa
Po wyrobieniu masy śmietanowo kawowej przełozyć na roladę i zwinąć
Rolada śmietanowo-kawowa
Po lekkim zastygnięciu roladę polać polewą czekoladową.