anoorek

anoorek

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Rolada łososiowo - szpinakowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna rolada łososiowo - szpinakowo - chrzanowa!

Rolada łososiowo - szpinakowa

Składniki:

Rolada łososiowo - szpinakowa

 

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku lub 1 minikostka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 serki Almette chrzanowe lub 2 serki Almette śmietankowe i łyżeczka chrzanu (łagodniejszy)
  • 400 g łososia wędzonego w plastrach

Sposób przygotowania:

Rolada łososiowo - szpinakowa
1. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku, podsmażyć z masłem na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wystudzić.
2. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego mąkę i wymieszać, żeby nie było "grudek".
3. Białka ubić na sztywną pianę, którą później delikatnie dodać do szpinaku i wymieszać.
4. Przygotowaną masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę (wielkości piekarnika) wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku około 15 minut, w temperaturze 190 °C.
5. Przestygnięty placek (lekko ciepły) posmarować serkiem Almette i na całość ułożyć plastry łososia.
6. Zawinąć całość w roladę i zapakować ściśle w folię aluminiową.
7. Włożyć do lodówki na kilka godzin, podawać pokrojoną w plastrach :)

Voilà!