SUPERPRZEPIS

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią Więcej zdjęć (2)

Tak przygotowana cielęcina nie jest trudna w przygotowaniu i jednocześnie zapewni nam kulinarny sukces:). Idealnie smakuje na ciepło i na zimno!

Składniki:

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią

ETAP 1

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią
Doprawione mięso schładzamy

Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią
Przygotowujemy potrzebne warzywa

Marchew obieramy, kroimy w słupki i gotujemy al dente. Z fasolki odcinamy końcówki, przepłukujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie a ldente. Ugotowane warzywa studzimy delikatnie.

ETAP 3

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią
marchew i fasolkę wykładamy na mięso

Na przygotowany płat mięsa wykładamy groszek oraz marchew, starając układać się je naprzemiennie.

ETAP 4

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią
Startym serem równomiernie posypujemy warzywa

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startym posypujemy równomiernie warzywa.

ETAP 5

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią
Uformowana roladę pieczemy do miękkości

Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch spryskujemy olejem.
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy. Początkowo pieczemy w 200°C, a po około 15 minutach skręcamy na 180°C. W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem.