Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rolada z musem brzoskwiniowym jest bardzo smaczna. Nie wymaga dużo pracy a zawsze wszystkim smakuje.

Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Mus z brzoskwiń:
  • 2/3 puszki brzoskwiń
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej
  • Poncz:
  • 4-5 łyżek przegotowanej wody
  • 4-5 łyżek syropu z brzoskwiń
  • Pozostałe składniki:
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 szkl malin

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym
Mus: Brzoskwinie pokroić i razem z syropem włożyć do garnka. Wlać pół szklanki wody, zagotować. Wsypać galaretkę w proszku, wymieszać, zmiksować, odłożyć do stężenia. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec wsypać mąkę dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut; Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Wyłożyć tężejący mus, brzegiem z dłuższej strony ułożyć maliny i ciasto zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem i ozdobić.
Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę
Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym
Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku
Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym
Brzoskwinie z galaretką dokładnie zmiksować
Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym
Tężejący mus wyłożyć na ciasto ułożyć maliny i zwinąć roladę