Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Rolada biszkoptowa z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rolada biszkoptowa z dżemem- z bitą śmietaną

Rolada biszkoptowa z dżemem

Składniki:

Rolada biszkoptowa z dżemem

 

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 słoika dżemu
  • 1/2 szkl śmietanki kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z dżemem
Jajka ubić z połową cukru na gęstą masę. Lekko mieszając połączyć z dodawaną stopniowo mąką i cukrem waniliowym. Ciasto wylać cienką warstwą na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) i upiec. Gdy ciasto lekko się zarumieni ( 15-20 min) wyłożyć na stolnicę odwracając blachę do góry dnem i zdjąć szybko papier. Nim przestygnie zawinąć w serwetkę i odstawić do wysygnięcia. Zastudzoną roladę posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.