zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne drożdżowe rogaliki, pachnące pomarańczą. Znikają jeszcze ciepłe. Duże i małe łasuchy tylko pomrukują:)

Rogaliki z marmoladą

Składniki:

Rogaliki z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą
W ciepłym mleku mieszam drożdże z cukrem.

Masło roztapiam i studzę.

Do przesianej mąki wlewam mleko z drożdżami, wybijam jajka, dodaję sól, zmieloną skórkę pomarańczową i przestudzone masło, wyrabiam miękkie ciasto.

Ciasto odstawiam, aby podrosło, około godziny.

Ciasto dzielę na cztery części, lub trzy, zależy, jakiej wielkości chcę rogaliki. Z ciasta formuję koła i dzielę każde na 8 części, wykrawam trójkąty, nakładam porcje marmolady i zwijam rogale.

Układam je na blaszce, wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 st. C, piekę do zrumienienia.

Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem z wanilią.