Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rogaliki do kawy z pysznym nadzieniem

Rogaliki z marmoladą

Składniki:

Rogaliki z marmoladą

 

  • 100 g drożdże,
  • 400 g mąka,
  • 0,25 l mleko,
  • 100 g cukier,
  • 0,08 l olej,
  • 2 szt jajka,
  • 400 g marmolada,
  • cukier waniliowy
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą
Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.
W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.
Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, posypać makiem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.