Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne rogaliki z kruchego ciasta z masą

Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 margaryny
  • 1 jajo
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka cukru
  • Masa makowa
  • 200 g mlecznej czekolady, cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, wbijamy jedno jajo, wykłądamy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę oraz dolewamy 5 łyżek mleka i 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki ze sobą siekamy nożem. Gdy produkty zaczną się łączyć ze sobą zaczynamy zagniatać rękoma. Zagniecione ciasto wałkować na kształt koła. Nożem robimy trójkąty - takie jak na rogaliki. Na każdy trójkącik wykładamy po łyżeczce masy makowej. Pieczemy nasze rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Polewamy nią wystudzone rogaliki, lub jak kto woli posypujemy cukrem pudrem. Ja dodatkowo posypałam polewę kolorową posypką. :)
Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową
łączymy wszystkie składniki na ciasto isiekamyłączymy wszystkie składniki na ciasto isiekamy
Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową
ciasto rozwałkowujemy i robimy trójkąty na rogaliki
Rogaliki z kruchego ciasta z masą makową
na ciasto wykładamy po łyżeczce masy makowej