czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rogaliki nadziewane masą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rogaliki wykonane z ciasta podobnego do francuskiego, napełnione pysznym, orzechowo-kakaowym nadzieniem. Rodzinka się nimi zajada!

Rogaliki nadziewane masą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki nadziewane masą orzechową

 

  • Ciasto:
  • 200g mąki pszennej,
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 100g masła,
  • 100g margaryny,
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru trzcinowego.

 

  • Nadzienie:
  • 100g zmielonych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki kakao,
  • 80g cukru pudru trzcinowego,
  • 50g masła,
  • białko,
  • cukier perlisty do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki nadziewane masą orzechową
1. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

2. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła.

Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec około 18-20 minut w temp. 180st.
Rogaliki nadziewane masą orzechową
Ciasto zagnieśc, owiną i włożyć na noc do lodówki
Rogaliki nadziewane masą orzechową
Orzechy zmieszać z kakao, cukrem i masłem
Rogaliki nadziewane masą orzechową
Z ciasta wycinać trójkąty, nakłać łyżeczkę farszu
Rogaliki nadziewane masą orzechową
rogaliki smarować białkiem, posypac cukrem