mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Rogaliki francuskie z czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Słodkiej soboty część druga

Rogaliki francuskie z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki francuskie z czekoladą

 

  • 2 szkl. mąki + do podsypania
  • kostka margaryny
  • 1/4 szkl. mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniiowy
  • Dodatkowo:
  • krem czekoladowy
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • folia spozywcza

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z czekoladą
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Mąkę wysypujemy na blat, robimy wgłębienie, do którego dodajemy pokruszone drożdże, 1/4 kostki margaryny pokrojoną w kostkę, cukier i cukier waniliowy oraz mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W tym czasie na folię wykładamy margarynę i przykrywamy drugim kawałkiem foli. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w dwa razy większy niż masło prostokąt. na ciasto kładziemy margarynę składamy ciasto w kopertę. Następnie odwracamy ciasto zlepieniem do dołu i wałkujemy, tworząc długi prostokąt. Wtedy to składamy ciasto na pół i jeszcze raz na pół, zawijamy w folie i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie znowu wałkujemy w prostokąt i nożem wycinamy trójkąty. Na trójkąty nakładamy krem czekoladowy i zawijamy w rogaliki. Kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok.[pół godziny.
Rogaliki francuskie z czekoladą
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rogaliki francuskie z czekoladą
Margarynę zawijamy w folię wałkujemy i odstawiamy do lodówki
Rogaliki francuskie z czekoladą
Ciasto wałkujemy, składamy, zawijamy w folię i dajemy do lodówki.
Rogaliki francuskie z czekoladą
Formujemy rogaliki i kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze.