lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogale maślane z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak swoje rogale które pieczesz rano , zapach budzi domowników :) i ściąga wszystkich do kuchni na pyszne śniadanie .

Rogale maślane z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale maślane z makiem

 

Sposób przygotowania:

Rogale maślane z makiem
1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami . 2. Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam. 3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały). 4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem . 5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką. 6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części . 7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica). 8. Z jednej części wychodzi 8 rogali. 9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem i posypałam zmielonym makiem . Piekłam 20 minut w 170 stopniach .
Rogale maślane z makiem
Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.
Rogale maślane z makiem
Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .
Rogale maślane z makiem
Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).
Rogale maślane z makiem
Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części . Rozwałkowałam ( 28 cm średnica). Z jednej części wychodzi 8 rogali. 9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem i posypałam zmielonym makiem . Piekłam 20 minut w 170 stopniac