Sposób przygotowania:
Rozkosz podniebienia
Najpierw robimy ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, powstałe ciasto podzielić na pół, każdą połowę zagnieść w kulę i schłodzić w lodówce (ciasto jest bardzo kruche, moje siedziało w lodówce około 2 godziny). Następnie przygotowujemy bezę: Białka ubić na sztywno i następnie stopniowo i powoli dodawać cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną. Na formę wyłożyć połowę ciasta, posmarować połową dżemu i wyłożyć połowę masy bezowej na beze położyć połowę bakali i piec w 175 stopniach 40 min Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąkami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować cały czas mieszając. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Miksować. Dodać aromat, migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce (schłodzone lepiej się kroją). Wierzch udekorować płatkami migdałowymi, rodzynkami i orzechami.