anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Rozkosz podniebienia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto i ślicznie wygląda

Rozkosz podniebienia

Składniki:

Rozkosz podniebienia

 

  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła bądź margaryny
  • 6 żółtek
  • Beza:
  • 6 białek
  • półtora szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych, rodzynek i orzechów (razem)
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 150 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Rozkosz podniebienia
Najpierw robimy ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, powstałe ciasto podzielić na pół, każdą połowę zagnieść w kulę i schłodzić w lodówce (ciasto jest bardzo kruche, moje siedziało w lodówce około 2 godziny). Następnie przygotowujemy bezę: Białka ubić na sztywno i następnie stopniowo i powoli dodawać cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną. Na formę wyłożyć połowę ciasta, posmarować połową dżemu i wyłożyć połowę masy bezowej na beze położyć połowę bakali i piec w 175 stopniach 40 min Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąkami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować cały czas mieszając. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Miksować. Dodać aromat, migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce (schłodzone lepiej się kroją). Wierzch udekorować płatkami migdałowymi, rodzynkami i orzechami.