senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Róże z masy cukrowej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam wykonywanie tych róż, jako świetny trening w dekorowaniu masą cukrową :)

Róże z masy cukrowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Róże z masy cukrowej

 

  • 20 dag cukru pudru,
  • 15 gram glukozy,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • barwnik spożywczy - np. w żelu,
  • 15-20 ml wody,
  • wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Róże z masy cukrowej
Bazowa masa cukrowa - z podanych ilości wychodzi masy na przygotowanie róż, płatków i nawet trochę zostaje. Jeśli chcemy pokryć tort masą i wykonać ozdoby podane składniki należy pomnożyć przez 3. Powinno wystarczyć na pokrycie średniej wielkości tortu i wykonanie dekoracji. W szklance z wodą namoczyć żelatynę. Gdy zacznie pęcznieć przełożyć do rondelka, dodać glukozę i podgrzewać. Ma się ładnie połączyć. Podczas podgrzewania należy mieszać cały czas aby masa się nie zagotowała. Do lekko przestudzonej dodawać stopniowo cukier puder i zagniatać ciasto. Powinno mieć konsystencje plasteliny. Ja blat podsypuję mąką ziemniaczaną, choć można też cukrem pudrem. Masa początkowo będzie się mocno kleić, ale można dodać trochę więcej cukru pudru. Wymieszać z barwnikiem lub pozostawić białą. Rozwałkować kawałek masy, kieliszkiem wycinać kółka. Z wyciętym kółkiem postępować w ten sposób: jedną stronę delikatnie "pofalować" łyżeczką do cukru, drugą posmarować pędzelkiem z wodą. Wykałaczkę obłożyć masą (tak aby powstał środek kwiatu), następnie gotowe płatki przyklejać wokół. Róże wstawić do kieliszka i do lodówki.
Róże z masy cukrowej
Z masy cukrowej wycinamy kieliszkiem kółka - będą bazą do płatków róży.
Róże z masy cukrowej
Domowym sposobem robione płatki - jeden bok "przygniatany" przez łyżeczkę.
Róże z masy cukrowej
Drugi smarowany pędzelkiem z wodą - tak by płatki się do siebie przyklejały.
Róże z masy cukrowej
Łączenie poszczególnych płatków do siebie aż do powstania kwiatu.