Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Quiche lorraine

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potrawa ta jest bardzo popularna we francji ,zwlaszcza w Lotaryngi skad pochodzi

Quiche lorraine

Składniki:

Quiche lorraine

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • paczka szynki (4 plasterki)
  • 200 gr cieniutko pokrojonego boczku,chudego(pokrojonego w male zapaleczki)
  • ser zolty-starty okolo 2-3 garsci
  • 25 cl smietany
  • sol,pieprz

Sposób przygotowania:

Quiche lorraine
Ciasto rozwjamy w formie w raz z papierem.Osobno kroimy szynke w drobna kosteczke,i boczek w zapaleczki-boczek nie moze byc tlusty.To wszystko rozsypujemy na ciasto.w tym czasie do glebokiego naczynia wbijamy jajka,dodajemy smietane,ser ,doprawiamy sola i pieprzem,i zozbijamy to widelcem na jednolita konsystecje.Polewamy tym szynke i boczek i do piekarnika.pieczemy w 180° okolo 30 min. Podaemy wrz s zielona salata z sosem vinegret