mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszne tajskie filety z ryby

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pyszne tajskie filety z ryby

Składniki:

Pyszne tajskie filety z ryby

 

  • 500 g filetów rybnych (ja kupuję z karmazyna)
  • 1 papryczka chili,
  • 1 mała biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżej kolendry,
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ryżowej

Sposób przygotowania:

Pyszne tajskie filety z ryby
Na początku filety opłukać i pokroić w grube ok.2 cm paski.
Papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę i ziarenka kolendry rozetrzeć na gładko.
Następnie dodać kurkumę, pieprz, sos rybny, mleko kokosowe i jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Do tego celu najlepiej użyć miksera lub blendera.
Kawałki ryby zamoczyć dokładnie w tak powstałej mieszance a następnie obtoczyć w mące ryżowej.
Filety gotować na parze ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i układać na talerzach.
Najlepiej będzie smakowała z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego.