ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pyszne kiełbaski w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsza przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pychotka :)

Pyszne kiełbaski w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszne kiełbaski w cieście francuskim

 

  • Na 12 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 kiełbaski (ja używam pieprzowych z Lidla)
  • 4 duże plastry sera żółtego (ja używam sera Masdamer z Lidla)
  • ketchup
  • 1 jajko
  • oregano, bazylia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne kiełbaski w cieście francuskim
Mocno schłodzone ciasto rozwijamy i na papierze pergaminowym dzielimy na równych prostokątów. Każdy smarujemy odrobiną ketchupu, posypujemy bazylią i oregano, na skos nakładamy plaster sera żółtego i kawałek kiełbaski. Następnie dwa przeciwległe końce sklejamy, tak aby utworzyć kopertkę, z której będzie wystawać kiełbaska i ser. Staramy się zrobić to z większej ilości ciasta aby nie rozklejało się w trakcie pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na parę minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego :)
Pyszne kiełbaski w cieście francuskim
Do posmarowania ciasta można użyć pikantnegom ketchupu, który dodatkowo wzmocni smak
Pyszne kiełbaski w cieście francuskim
Ważne są dobrej jakości składniki, szczególnie kiełbaska,która jest podstawą pasztecika
Pyszne kiełbaski w cieście francuskim
Ciasto dokładnie sklejamy i smarujemy jajkiem... :)