pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Pyszne domowe precle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe domowe precle o słonawym smaku,idealne na pogryzanie w domu lub zabranie ze sobą do pracy,szkoły,na piknik.

Pyszne domowe precle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne domowe precle

 

 

 

  • 2 litry wody
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól gruboziarnista,mak lub sezam ( do posypania)
  • jajko roztrzepane ( do posmarowania)

 

Sposób przygotowania:

Pyszne domowe precle
Drożdże mieszamy z częścią wody,2 łyżkami mąki. Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy cukier,rozrobione drożdże,pozostałą wodę,mieszamy.Następnie dodajemy roztopione masło,sól i dokładnie zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( do wyrośnięcia). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i z każdej formujemy wałek o długości około 40-50 cm i formujemy precla. Zagotowujemy wodę z sodą. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Na gotującą się wodę wkładamy po 1 preclu ( na około 25 sekund z każdej strony),wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy soló,makiem lub sezamem. Postępujemy tak samo z każdym preclem. Wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy około 15 min. ( mają być dobrze zrumienione) Studzimy na kratce.
Pyszne domowe precle
Etap 1 Z podanych skłaników wyrabiamy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 10 części
Pyszne domowe precle
Etap 2 Z podzielonego ciasta formujemy wałeczki a następnie precle
Pyszne domowe precle
Etap 3 Przygotowane precle zaparzamy w gotującej się wodzie z sodą
Pyszne domowe precle
Etap 4 Zapażone precle odsączamy ,układamy na blaszce,smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkami

Tagi:

jajko jajka mak