Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pyszny torcik Danusi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię torty własnej roboty

Pyszny torcik Danusi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszny torcik Danusi

 

  • BISZKOPT
  • jajka -6 szt dużych
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • cukier -250 g
  • mąka ziemniaczana -250 g
  • mąka pszenna -125 g
  • ocet -1 łyżka
  • KREM
  • śmietana Puratos -750 ml
  • barwnik różowy
  • barwnik zielony
  • róża gotowa z masy
  • dżem wiśniowy -1 słoik
  • PONCZ
  • woda gotowana -1 szkl
  • sok z cytryny -2 łyżki
  • kilka kropli spirytusu
  • cukier -1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pyszny torcik Danusi
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę.
Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.
przez ok.35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach.
Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć dżem wiśniowy.
Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu.
Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Resztę kremu podzielić na 2 części.
Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy.
Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.
Pyszny torcik Danusi
Z podanych składników, zostało przygotowane ciasto na biszkopt
Pyszny torcik Danusi
Ciasto biszkoptowe, podczas pieczenia w piekarniku
Pyszny torcik Danusi
Przygotowane wszystkie składniki do przełożenia tortu, biszkopt pokrojony na 3 krażki