zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Puszysty prawie sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z puszystą serową masą i galaretką

Puszysty prawie sernik

Składniki:

Puszysty prawie sernik

 

  • Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • 500 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 100 gram posiekanych migdałów
  • 250 ml mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 200 gram masła
  • 500 gram białego sera
  • 50 gram cukru
  • 100 gram rodzynek
  • 100 ml śmietanki kremówki

 

  • Na górę:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 100 gram suszonych moreli

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty prawie sernik
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz zwykły cukier i mleko ciągle ucierając mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą masy. Wsypać posiekane migadły i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy i piec 40 minut w 180 C.

Masa:
Masło roztopić na małym ogniu, rozpuścić w nim cukier. Ciepłe przelać do miski z serem i zmiksować na wysokich obrotach. Śmietankę ubić na sztywną pianę i zmiksować z masą serową, dodać rodzynki i wszystko dokłądnie wymieszać łyżką.

Upieczone i ostygnięte ciasto kroimy na pół. Smarujemy masą i przekładamy spowrotem. Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miesjce, aby trochę stężały. Na wierzchu ciasta układamy suszone morele, wylewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki.