Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puszysty chleb jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięciutki i puszysty chleb z dodatkiem jogurtu greckiego świetnie pasuje do dodatków słonych i słodkich

Puszysty chleb jogurtowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty chleb jogurtowy

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty chleb jogurtowy
Do misy wsypać mąkę i sól, wlać olej. W szklance wymieszać ciepłą wodę z jogurtem, dodać drożdże i miód i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać zawartość szklanki do misy, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek. Przełożyć do keksówki o długości 25cm, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania. Gdy bochenek wyrośnie, wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 35 minut. Wystudzić na kratce. Pokroić na kromki.
Puszysty chleb jogurtowy
Do misy wsypać mąkę i sól, wlać olej. W szklance wymieszać ciepłą wodę z jogurtem, dodać drożdże i miód i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać zawartość szklanki do misy, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Puszysty chleb jogurtowy
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek.
Puszysty chleb jogurtowy
Przełożyć do keksówki o długości 25cm, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania.
Puszysty chleb jogurtowy
Gdy bochenek wyrośnie, wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 35 minut.

Tagi:

chleb pieczywo