Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Puszyste racuszki z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Puszyste i delikatne w smaku. Możemy je upiec na podwieczorek, lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Puszyste racuszki z gruszką

Składniki:

Puszyste racuszki z gruszką

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • około 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste racuszki z gruszką
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko i mąkę. Całość miksujemy na gładkie, ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze do ciasta mleko lub mąkę.

2. Gruszki myjemy,osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie plasterek gruszki i przykrywamy łyżką ciasta. Racuszki smażymy po kilka minut z każdej strony.

4. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.