beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pulpeciki cielęce z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pulpeciki cielęce z ziemniaczkami

Składniki:

Pulpeciki cielęce z ziemniaczkami

 

  • pół kilo mielonej cielęciny,
  • 2  cebule,
  • jajka,
  • 2  łyżki oliwy z  oliwek,
  • 1  łyżka wegety,
  • pół kilo młodych ziemniaczków,
  • 1  łyżka majonezu,
  • 2  łyżeczki dość ostrej musztardy,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • sok z  cytryny

Sposób przygotowania:

Pulpeciki cielęce z ziemniaczkami
Przygotowujemy sos musztardowy: dokładnie mieszamy 1  łyżkę oliwy, 1  łyżkę majonezu, sok z  cytryny, sól, pieprz oraz musztardę.Mięso mieszamy z  jajkiem, cebulę pokrojoną w  kostkę podsmażamy do lekkiego zrumienienia i  dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i  pieprzem. Formujemy gałki z  mięsa i  obtaczamy je w  mące, po czym smażymy na oleju przez ok. 10 min. wegetę rozpuszczamy w  szklance wody i  gotujemy w  rondelku do zagotowania. Wrzucamy gałki mięsne do rondelka i  gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, pod koniec dodając oliwę z  oliwek. Gałki wyjmujemy i  przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie gotujemy ziemniaczki, które po ugotowaniu również wkładamy do naczynia żaroodpornego obok gałek mięsnych, polewamy oliwą i  zapiekamy przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i  majerankiem. Całość polewamy sosem musztardowym.