marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Pudding morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia puddingu

Pudding morelowy

Składniki:

Pudding morelowy

 

  • 30 dag moreli
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 4 dag mąki
  • 2 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • 4-6 łyżek czereśniówki
  • 1 paczka cukru waniliowego (20 g)
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pudding morelowy
Morele obrać ze skórki, przekroić na pół wypestkować i ugotować do miękkości w 1/2 szklanki mleka z 5 dkg cukru. Podczas gotowania nie należy mieszać owoców tylko potrząsać naczyniem, aby nie przywarły do dna. Po ugotowaniu morele wystudzić, osaczyć, skropić czereśniówką i odstawić. 1 szklankę mleka zagotować z resztą cukru, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Mąkę rozprowadzić w pozostałej ilości mleka. Do zawiesiny wlać wrzące mleko z cukrem, stale mieszając. Całość przestudzić, po czym mieszając wbić do masy po jednym 3 żółtka oraz dodać łyżkę masła. Na końcu masę połączyć z sztywną pianą z białek. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać cukrem. Na spód nałożyć warstwę kremu, następnie warstwę moreli, znowu warstwę kremu i tak powinna znaleźć się warstwa kremu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na średnim ogniu. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, gdyż pudding opadnie. Podawać na ciepło. Smacznego